Beweging in je team

Zonder vertrouwen is empowerment een losse flodder

Plateau werkt aan een reeks van interviews over empowerment. Vier leidinggevenden van verschillende organisaties en in verschillende functies delen hun zienswijze, tips en tools over dit onderwerp. Vorige maand hebben jullie het interview van maintenance and engineering manager Joris Grotenhuis kunnen lezen. In dit tweede interview deel ik de kijk van Sybren Demmer. Sybren is productiemanager van de grootste kaasfabriek van Nederland. Een man met veel kennis van de organisatie en door zijn ervaring lukt het hem om het thema empowerment heel simplistisch te maken. Plateau werkt aan een reeks van interviews over empowerment. Vier leidinggevenden van verschillende organisaties en in verschillende functies delen hun zienswijze, tips en tools over dit onderwerp. Vorige maand hebben jullie het interview van maintenance and engineering manager Joris Grotenhuis kunnen lezen. In dit tweede interview deel ik de kijk van Sybren Demmer. Sybren is productiemanager van de grootste kaasfabriek van Nederland. Een man met veel kennis van de organisatie en door zijn ervaring lukt het hem om het thema empowerment heel simplistisch te maken.

Titus: “Sybren, ik heb jou leren kennen als iemand die houdt van eenvoud en duidelijkheid. Hoe zou jij het thema empowerment eenvoudig verwoorden?”

Sybren: “Ik denk dat ‘mensen in hun kracht zetten’ alles te maken heeft met de relatie tussen de werknemers en hun leidinggevende. Voor mij maakt dit het thema empowerment interessant en toepasbaar in de praktijk. Om mijn werknemers in hun kracht te zetten moet ik in actie komen als leider, zo simpel is het. Ik denk persoonlijk dat je kunt empoweren als je aandacht, begrip, geloof en vertrouwen hebt in je werknemers en duidelijkheid kunt geven over de samenwerking en praktische zaken als processen en procedures”.

Titus: “Kun je deze begrippen: aandacht, begrip, geloof en vertrouwen en duidelijkheid verder toelichten?”

Sybren:

Aandacht

“Ik stapte de fabriek binnen toen ik nog heel jong was, als vakantiewerker. Inmiddels werk ik hier al heel lang en heb ik mij opgewerkt van operator tot operational manager. Door al die jaren en functielagen heen heb ik de organisatie en de mensen goed leren kennen. Ik ken alle mensen, in ieder geval van naam, dit is helpend als het gaat over empowerment. Hoe beter ik de mensen ken, hoe makkelijker het is om in gesprek te gaan en hoe meer ik weet wat er echt speelt. Dit kost tijd, maar levert veel op. Echte aandacht levert mij kennis op over wat mensen op de werkvloer bezig houdt, bijvoorbeeld waar ze energie van krijgen, wat hun uitdagingen zijn of wat hun ambities zijn. Allemaal onderwerpen waar ik op in kan spelen, zodat ik mensen gemakkelijker in hun kracht kan zetten.”

Begrip

“Soms zie ik afwijkend gedrag of gedrag dat ik niet kan matchen met mijn verwachtingen. Hier probeer ik bewust aandacht voor te hebben. Bijvoorbeeld als iemand heel stil is, een grote mond heeft of juist heel vrolijk is. Ik ga dan in gesprek en bespreek het gedrag wat ik zie. Vaak komen er dan zaken boven water die verder gaan dan het werk, dingen die spelen in de thuissituatie bijvoorbeeld. Deze achtergrondinformatie is voor mij als leidinggevende heel belangrijk. Het levert begrip op voor het afwijkende gedrag. Als er thuis iets speelt wat niet fijn is, dan kan een luisterend oor meer empowerment opleveren dan een compliment of een andere reactie.”

Geloof en vertrouwen

“Deze twee woorden gaan voor mij hand in hand. De tegeltjeswijsheid zegt: ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard.’ Dit zie je ook in het werk. Iemand in zijn kracht zetten begint met geloof hebben in deze persoon. Dit gaat gemakkelijk als je een klik met iemand hebt en kan lastiger zijn als die klik er niet is. Natuurlijk wordt je vertrouwen wel eens beschadigd, dan komt het erop aan, geef ik op of gaan we opzoek naar hoe het beter kan?
Het is net als in een relatie, het moet van twee kanten komen: geloof geven en vertrouwen ontvangen in beide richtingen. Ik vind het belangrijk om als productiemanager hierin de eerste stap te zetten en weet inmiddels dat dit veelal een positief effect heeft op het vervolg van onze werkrelatie. Zonder vertrouwen is empowerment maar een losse flodder.”

Duidelijkheid

“Dit is misschien wel de rode draad van alle voorgaande begrippen. Ik merk dat iedereen op een bepaald moment behoefte heeft aan duidelijkheid. Ook of misschien wel juist als het om lastige onderwerpen gaat. Zonder duidelijkheid blijven er veel aannames overeind die direct effect hebben op de samenwerking, de veiligheid en daarmee het empowerment. Duidelijkheid over gemaakte afspraken maakt het ook gemakkelijker om elkaar feedback te geven, te kunnen coachen en uiteindelijk om de ander in zijn kracht te kunnen zetten.”

Het oogpunt van Plateau

In de uitleg van Sybren over empowerment legt hij de focus op het persoonlijke contact. Je zou kunnen zeggen dat verbinding essentieel is om mensen in hun kracht te zetten. Als Plateau zien we dat leidinggevenden het juist in deze tijd lastig vinden om in verbinding te zijn met hun team. Er wordt gewerkt op afstand, veelal digitaal, hoe blijf je in verbinding om elkaar te empoweren? Juist verbinding is in deze tijd van corona de sleutel tot succes binnen je team en organisatie.

Mocht je praktische tips willen ontvangen over hoe je in verbinding kunt zijn op afstand kijk dan de drie inspirerende filmpjes van Plateau over “leidinggeven op afstand, hoe doe je dat”, gemaakt door Marc Geerts. Deze zijn te vinden op de website van Plateau.

Bij Plateau vinden we het belangrijk dat jij in beweging komt. Daarom zijn juist de praktische begrippen die Sybren hierboven beschrijft zo handig en kun je deze gebruiken als meetlat.

Doen

Schrijf de begrippen aandacht, begrip, geloof en vertrouwen en duidelijkheid voor jezelf op en scoor ieder begrip met een cijfer op een schaal van 1 – 10 (waarbij 1 het laagste cijfer is en de 10 het hoogste cijfer). Stel jezelf vervolgens de vraag: “Wat maakt dat ik hier al sta en wat kan mijn volgende stapje zijn om hierin nog beter te worden?”. Hou het klein en praktisch.

Onze tip is om deze uitkomst te delen met een collega. Neem eens 15 minuten om te praten over empowerment en bespreek je scores. Niet voor een goed of fout, maar om er over in gesprek te zijn, en er wellicht een perspectief aan toe te voegen.

Hieronder een vijftal vragen die je in het gesprek zou kunnen stellen:

  1. Geef jij je team voldoende aandacht?
  2. Ben je bereid om te kijken ‘achter het gedrag’ om tot gezamenlijk begrip te komen?
  3. Geloof jij in je mensen nu ze nog meer op afstand zijn?
  4. Welk effect heeft dit op het vertrouwen en spreek je dit uit?
  5. Hoe duidelijk ben je en ervaart jouw team dit ook zo, vraag je feedback hierover?

Sybren sloot ons interview af met een prachtige uitspraak:

“Empowerment is de succesfactor voor iedere organisatie”.

Kennis

Titus Krijt

Artikelen die ik heb geschreven

Ga naar de kennisbank